3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü Etkinliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü Etkinliği
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, “Spor, engelli ve sağlıklı tüm insanları sosyalleştirir, güzel kötü tüm yaşam değerlerini bir arada paylaşmayı öğretir” dedi.

Prof. Dr. Ergun, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanlığı’nca, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Dünya Engelliler Farkındalık Günü” etkinliğinde “Hayata Spor ile Tutunan Engelsiz Kalpler” konulu sunum yaptı.

Sporun ruhsal yapıya sağladığı desteğin yanında disiplin, rekabet ve arkadaşlık hislerini uyandırarak kişinin bağımsızlığını kazanmasında ve benliğinin oluşmasında ciddi bir rol oynadığını anlatan Prof. Dr. Ergun, bedensel engelli bireylerin yapabileceği spor etkinlikleri konusunda şunları kaydetti:

“Seçilecek olan spor türü bedensel engelli bireyin kapasitesine uygun olmalı, yetersizliklerini fazla zorlamamalı ve engelin fonksiyonel iyileşmesine yardım etmelidir. Seçilen spor dalı engelli bireyin yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda olmalıdır.”

KRİTERLER

Engelli bireylerin rekreasyonel (boş zamanı değerlendirme) aktivitelere ve spora yönlendirilme kriterlerine değinen Prof. Dr. Ergun, şöyle devam etti:

“Fiziksel ve mental yetenekler belirlenerek, psikolojik ve sosyal eksiklikler saptanabilir. Kişiye özel alınması gereken önlemler belirlenebilir, eğitim için gerekli koşullar sağlanır, kişiye özel olası komplikasyonlar saptanabilir, aktiviteler esnasında uygun protez, cihazlara (protez/koltuk değneği gibi) gereksinim olup olmadığı saptanır.”

ENGELLİLER VE SPOR

Engelliler sporunun tarihsel sürecine dikkat çeken Prof. Dr. Ergun, “The Stoke Mandeville Hospital’da 1948’de Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler engelli sporunun başlangıcıdır” ifadelerini kullandı.

Engelli 16 bireyin tekerlekli sandalye basketbol, masa tenisi ve okçuluk dallarında sportif etkinlikler yaptığını ve ilk Paralimpik Oyunların 1960 yılında Roma Olimpiyatları’nın ardından gerçekleştirildiğini anımsatan Prof. Dr. Ergun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde ise Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu çalışmalarına 1991’de kurulan Özürlüler Spor Federasyonu ile başlamış ve 4 engel grubu olan görme, işitme, zihinsel ve bedensel engelli bireylerde çalışmalarına 2000 yılına kadar devam etmiş, bu yıldan itibaren 4 ayrı federasyon oluşturulmuştur.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2000 yılından beri çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Derneği ise 2002 senesinde kurulmuş, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin (IPC) Türkiye temsilcisi olarak tanınan tek resmi kuruluştur.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Onikişubat Belediyesi’nin temizlik hamlesi vatandaşlardan takdir görüyorÖnceki Haber

Onikişubat Belediyesi’nin temizlik hamle...

Kahramanmaraş Kaski'den 'Belediye Su Kardeşliği'ne İmzaSonraki Haber

Kahramanmaraş Kaski'den 'Belediye Su Kar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar