Alman aşısına Maraş dondurması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alman aşısına Maraş dondurması
Türk bilim insanlarının kurduğu BioNTech'in, Kovid-19 aşısı dağıtımı sürüyor. Çok soğuk ortamda taşınması gereken aşının dağıtımında kullanılan kuru buzu da kökeni Kahramanmaraş'a dayanan Türk - Alman ortaklı LY-Holding üretiyor.

Milliyet'ten Aylin Rana Aydin'ın haberine göre: Koronavirüs salgınına karşı dünyada aşılama çalışmaları hummalı biçimde sürüyor. Amerika'li ilaç devi Pfizer ile Türk bilim adamları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin kurmuş olduğu Almanya merkezli BioNTech'in Kovid-19 aşısında dağıtımlar tüm hızıyla sürüyor. Ancak söz konusu aşının -70 derecede taşınması ve saklanması gerekliliği lojistik sürecini kritik hale getiriyor.

Türk bilim adamlarının imzası bulunan BioNTech aşısının taşınmasında kullanılacak olan kuru buzları da kökeni Kahramanmaraş'a dayanan Lang & Yüzer Holding (LY-Holding) Almanya'daki tesisinde üretiyor.

Kovid-19 aşısının dağıtım süreçlerinin başlamasıyla bütün dünyada kuru buza olan talep artmış durumda. Kullanıldığı adete göre 72 saat koruma sağlayabilen kuru buz, -79 dereceye kadar aşıları saklayabiliyor.

İşçi olarak gitti

LY-Holding'in arkasında Kahramanmaraş'tan Almanya'ya uzanan bir hikaye var. Aslen Kahramanmaraş Pazarcıklı olan Mehmet, Aziz, Ali, Ali Rıza, Hüseyin ve İsmet Yüzer kardeşlerin babaları seneler önce Almanya'ya gitmiş.

Yüzer kardeşler Almanya'da farklı iş dallarında çalıştıktan sonra 1987 senesinde Alman ortakları Bernd Lang ile LY-Holding'i kuruyor. LY-Holding, kuru buzun beraberinde otomotiv yan sanayiinde kauçuk, kauçuk metal birleşimi, bantla çapak alma ve elastomer parça üretimi de gerçekleştiriyor. LY-Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İsmet Yüzer, hikayelerini şöyle anlatıyor:

"Babamız 1965'te Almanya'ya işçi olarak gidiyor. Biz de 1970'li senelerde gidiyoruz. 33 sene önce Almanya'da kau-çuk alanında bir şirket açıyoruz ve işlerimiz böyle başlıyor. Daha sonra temizlik, inşaat, plastik ambalaj alanında da şirketler kuruyoruz. Alman ortaklığımız devam ediyor."

Kuru buz alanında Almanya'da üç bölgede üretim yaptıklarını kaydeden Yüzer, "Almanya'daki aylık kuru buz üretimimiz yaklaşık 250 ton. BioNTech'in Kovid-19 aşısının taşınmasında kullanılacak olan kuru buzları bir aracı kuruma veriyoruz. Aşı taşıma işini o kurum gerçekleştiriyor.

Fransa, İtalya, Slovenya'da da kuru buz üretimimiz var. Türkiye'de de aylık yaklaşık 250 ton kuru buz üretimi-miz bulunuyor" dedi. Kocaeli, Çerkezköy, İzmir'de kuru buz ürettiklerini belirten Yüzer, Kahramanmaraş'ta da Kervan-Alpedo işbirliğinde kuru buz ürettiklerini söyledi. Yüzer, Türkiye'de de lojistik şirketlerinden kuru buz taleplerinin geldiğini de kaydetti.

Çin'den Meksika'ya

Dünyaca ünlü lastik, otomotiv markalarına kauçuk alanında üretim yaptıklarını dile getiren Yüzer, Turkish DO&CO'veya Almanya ve Türkiye'de kuru buz hizmeti sunduklarını söyledi. Yüzer, şöyle devam etti:

"1400'ü aşkın çalışan bulunuyor. Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Fransa, İtalya, Romanya, Slovenya, Portekiz, Macaris-tan, Çin, Endonezya, Meksika, Brezilya'da da şubelerimiz var."

Kuru buz nedir?

Sıvı karbondioksitin katı karbondioksite çevrilmiş haline 'kuru buz' deniliyor. Genellikle soğutma maddesi olarak tercih edilen kuru buz, lojistik, gıda, eğlence, temizlik, tıp alanında da kullanılmaktadır. Kuru buz üreticileri müşterilerin gereksinimlerine göre çeşitli şekillerde kuru buz geliştirebiliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
O KADIN BU SEFERDE GÜZELLİK MERKEZİNİ BİRBİRİNE KATTIÖnceki Haber

O KADIN BU SEFERDE GÜZELLİK MERKEZİNİ Bİ...

Mahir Ünal, “Devleti bu milletin seçtiği Recep Tayyip Erdoğan yönetecek”Sonraki Haber

Mahir Ünal, “Devleti bu milletin seçtiği...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar