KRİPTO NEDİR? KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KRİPTO NEDİR? KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR?
Kripto para, en basit anlamda hiçbir devlete ait olmayan, tamamen internet üzerinde var olan bir elektronik para birimidir. Hiçbir devlete, merkez bankasına veya darphaneye bağlı olmaksızın fiziksel anlamda üretilmeyen yalnızca internet üzerinden elde edebileceğiniz bir para türüdür.

 Günümüzde çoğu kişinin bir yatırım aracı olarak da görülüyor. Bu yazıda KRİPTO PARA NEDİR?, KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR? Tamamen dijital olan bu para birimiyle internette bazı şeyleri satın dahi alabiliyorsunuz. Özellikle geçen seneden itibaren çoğu büyük şirkette bazı ürünleri kripto paralarla satışa sunmaya başladı. Şu an günümüzde en popüler ve en değerli olan kripto para türlerinden Bitcoin 400.000 TL’den daha değerlidir. Peki kripto paralara bu denli yatırım yapan kişiler neden fiziksel olarak elinde bir para tutmayı değil de tamamen dijital ortamda para tutmayı tercih ediyorlar? Bu makalemizde sizlere kripto paranın ne olduğu ve nasıl üretildiği hakkında bilgiler vereceğiz.

Kripto Para Nedir?


Dijital ortamda takas işlemlerinde kullanılabilen, özel sistemlerle şifrelenmiş bir sanal para birimidir. Bazı kimselere göre gelecekte herkesin kullanacağı olan kripto para, günümüzde çoğu kişi tarafından duyulmuş ve oldukça popülerdir. Devlet başkanlarından devasa şirketlere kadar herkesin dikkatini fazlasıyla çekmiş olan kripto para nedir, halen tam olarak anlaşılamamış bir paradır. Kripto paranın ne olduğunu anlamak için öncelikle “kriptoloji” adlı bilimi anlamak gerekiyor. Kriptoloji bir tür şifreleme bilimi olarak geçmektedir. Herhangi bir verinin çok özel sistemlerle şifrelenerek, güvenli ortamlarda alıcı ve satıcı arasında gönderilme işlemini özel sistemlerin şifrelerini çözerek yapabilen bir işlemdir. Kripto paralar özel olarak şifrelenmiş ve dijital bir bilgi niteliğinde varlığını sürdüren bir para birimidir. Devletlere, merkez bankalarına veya darphanelere bağlı olmadan tamamen dijital ortamda üretilip satılan bir paradır. İlk kez “Bitcoin” adında bir kripto para birimi 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Bitcoin’in piyasaya ilk sürülmesinden bu yana günümüzde 6000’den daha fazla altcoin oluşmuş durumdadır.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto para kurucusu o kadar gelişmiş bir algoritma yapmıştır ki bu kripto paraları aslında biz insanlar kazıyoruz. Kripto para nasıl üretilir Sistem aslında tam olarak şöyle işlemektedir. “Mining” adı altında kullanıcılar belirli işlemler yapıyor ve istediği kripto parayı üretebiliyor. Peki bu işlem nasıl yapılıyor? İlk öncelikle bu sistem kendisi içerisinde yazılımsal bloklar geliştiriyor. Bu yazılımsal blokları çözmek için de kullanıcıların “mining” dediği işlemi yapması gerekiyor. Devasa yazılımsal blokları çözmek için ise sayısız kullanıcının bilgisayarı ortak bir havuz altında bir araya getiriliyor ve blokları çözme işlemi başlıyor. Aslında kullanıcıların bilgisayarlarının hepsini birleştirerek bir süper bilgisayar oluşturuluyor ve yüksek işlem hızıyla kripto paralar üretilebiliyor. Ayrıca bu kripto paralar maalesef sınırsız şekilde üretilmeyecektir. Örneğin Bitcoin’in sadece 21 milyon adet üretilme hakkı vardır.

Günümüzde Kripto Para



Günümüzde bazı devlet yönetimleri kripto para işine gayet olumlu baksa da bazı devlet hiç ama hiç olumsuz bakmıyor. Özellikle Çin ve Rusya yönetimleri kripto para piyasasına karşı sert bir tavır almıştır. Yine geçtiğimiz aylarda ülkemizde de kripto paralarla ilgili yasa çalışmaları başlamıştı. Peki bu kripto paralar çok mu önemlidir? Günümüzde kripto para yatırımları sayesinde ev, araba gibi lüks ürünlere sahip olan sayısız kişi olduğu bilinmektedir. Hatta çok klasik bir örnek olarak, 2010 yılında 0.0045 TL’ye 1 Bitcoin alan kişinin 2021 yılında tam 450.000 TL’si oluyor. Tabii ki de her kripto para Bitcoin kadar değerli değildir. Popüler kripto paraların sayısı her ne kadar az olsa da toplamda binlerce kripto para türü vardır. Bazı kripto paralar ani patlamalar yaşıyor, bazıları ise 0 değerine ulaşıp piyasadan yok olabiliyor.

Nasıl Kripto Para Elde Edebilirim?


Aslında günümüzde kripto paralara ulaşmanın onlarca yolu vardır. İsterseniz “mining” adı verilen işlem sayesinde kendi bilgisayarınızdan kazabilir, isterseniz kripto para ticaretinin bulunduğu sitelerde direkt olarak bir kripto para satın alabilir, isterseniz bir ürününüzü kripto para karşılığında birilerine satarak elde edebilirsiniz. En popüler olanları ise ilk iki seçenektir. Kişiler ya güçlü ekran kartları alarak devasa kripto para üretme çiftlikleri kuruyor ya da direkt bir site aracılığıyla herhangi bir altcoin alarak piyasaya giriyor. Kripto para üretmenin mantığı ise aslında şudur. Bilgisayarınıza belirli kripto para madenciliği programları kuruyorsunuz ve kendinize özel bir cüzdan oluşturuyorsunuz. Ardından bilgisayarınızın işlem gücünü bu kazıya ayırıyorsunuz ve siz hiçbir şey yapmadan bilgisayarınız otomatik olarak bu işlemi yürütüyor. Belli zaman aralıklarında belirli miktarlarda kripto para kazanabiliyorsunuz. Tabii ki de bu işlemleri yapabilmek için çok ama çok güçlü sistemlere ihtiyacınız olacaktır. Günümüzde sırf bu işlem yüzünden piyasada ekran kartı dahi bulunamıyor. Türkiye dahil çoğu Dünya ülkesinde popüler olan bu kripto paraların bazıları gün içerisinde batıyor, bazıları ise değerine değer katıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırsal mahallelerde karla mücadele aralıksız sürdürülüyorÖnceki Haber

Kırsal mahallelerde karla mücadele aralı...

Ev Hanımları İçin Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?Sonraki Haber

Ev Hanımları İçin Para Kazanma Yöntemler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar