Öztunç: Deprem Sonrası Elbistan'da ihalesi yapılan TOKİ, Sel Bölgesine Yapılacak!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Öztunç: Deprem Sonrası Elbistan'da ihalesi yapılan TOKİ, Sel Bölgesine Yapılacak!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, deprem sonrası enkazların kaldırılmadan Elbistan’a TOKİ yapmak için ihaleye çıkıldığını ve yeni binaların Şardağı ile ova arasında yer alan birikinti konisine yapılacağını söyledi. TOKİ yapılacak bölgenin sel felaketinin yoğun yaşandığı bir bölge olduğunu kaydeden Öztunç, artçılar devam ederken inşaata başlamanın yanlış olduğu bilgisini paylaştı.

Öztunç, “1 milyar 212 bin TL’ye Elbistan’daki Şardağı’nın eteğinde ev ihalesi yapılmış. Burası dağ ile ova arasındaki birikinti konisi olan bir yer ve sel bölgesidir. O bölgeye 714 adet bina dikilecekmiş. Yazıktır, günahtır” dedi. Öztunç, şöyle konuştu: “Gönül isterdi ki bu basın toplantısını il binasında yapalım. Ama maalesef her yer yıkıldı, birçok vatandaşımızı kaybettik, aşağı yukarı 13 bin vatandaş maalesef vefat etti. Kırsal mahallelerde ölüm kaydı girmemiş ve o şekilde gömülen birçok insanımız var. Biz depremin başından beri koordineli şekilde çalışıyoruz ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığında 24 belediyemiz burada çok önemli çalışmaları mevcut. KASKİ’nin şu anda görevini ASKİ yapıyor. Çünkü birçok KASKİ görevlisi ya hayatını kaybetti ya da depremden büyük ölçüde etkilendi. Bir şekilde hep birlikte yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Defalarca söyledim, burası deprem bölgesidir diye. Deprem gerçeğini asla engelleyemeyiz; ancak önlem alabiliriz. Ben her yerde bu konu hakkında konuştum ama bana ‘sen herkesi korkutuyorsun’ dediler. Keşke yanılsaydım ama maalesef deprem meydana geldi. İlk günden itibaren deprem bölgelerine 2 bin tır yardım getirdim.

“ŞARDAĞI’NIN ETEĞİNDE EV İHALESİ YAPILMIŞ” Ankara’da 24 Şubat 2023 tarihinde Elbistan için TOKİ ihalesine çıkıldığını belirten Öztunç, şu açıklamalarda bulundu: “Dün Ankara’da ihale yapılmış. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile TOKİ, 714 binanın ihalesini yapmış. Daha enkazlar yerlerde duruyor 1 milyar 212 bin TL’ye Elbistan’daki Şardağı’nın eteğinde ev ihalesi yapılmış. Burası dağ ile ova arasındaki birikinti konisi olan bir yer ve sel bölgesidir. O bölgeye 714 adet bina dikilecekmiş. Yazıktır, günahtır. Kılılı, Küpelikız tarafına konut yapacaklar. Bu alanlar fay hattının olduğu alanlar. Canımız yandı, bir daha mı canımızı yakacaksınız? Etüt çalışması yapılmamış; ama bakanlık yetkilileri yaptık, demişler. Zemin etüdü yapmak 1 günde, 2 günde olacak bir şey değil. En az 1 aylık çalışma sonrası belli olan bir şey. Artçı sarsıntılar şiddetli bir şekilde devam ederken yerlere beton serilmez. Kenti, kuzey taraflara yapalım. Neden ovalara gidiyoruz? Trabzon Caddesi’ne 2 katlı, 3 katlı yapılar yapılsın; ama yerleşim yerlerine, ovalara bina yapılmasın. 80 bin konutu 4 ayda bitireceklerini söylediler ama bitmez, bitiremezler.”

“KAHRAMANMARAŞ’TAKİ VATANDAŞLARIN HALEN BİNLERCE ÇADIR İHTİYACI VAR”

Kahramanmaraş’a ilk giren profesyonel ekibin Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri olduğunu kaydeden Öztunç, şunları kaydetti: “309 canı sağ olarak kurtarmayı başardılar. Allahtan belediyelerimiz var da enkazdan insanlarımızı çıkarmayı başardılar. Yeniden inşa edecekleri yerlere, ovalara inşa etme kararı almışlar lütfen bunu yapmayınız. Daha hangi müteahhidi zengin yapacaksınız? Daha dün Elbistan’ın ihalesi yapılmış. Bu ne acele? Elbistan’da ev inşa edecekleri bölge sel bölgesidir ve buraya ev inşa edilemez. Kahramanmaraş’taki vatandaşların halen binlerce çadır ihtiyacı vardır. Biz, her gün çadır dağıtmaya devam ediyoruz. Bunları unutmamışken; ev yapmaya kalkışıyorlar. Deprem anında AFAD işe yaramıyorsa ne yapacağım AFAD’ı. Fay hattına hastane, AFAD binası kurdular. Yapmayın etmeyin. Bunların hepsini zamanında uyardık. İnşallah bu memleketi hep birlikte siyasi ayrım gözetmeksizin ayağa kaldıracağız. Yeni yerleşim yerlerini iyi analiz edip o şekilde yapalım. Fay hattı bölgesine ev inşa etmeyelim. Ovalara ev inşa etmeyelim. Kurt yediği ayazı unutmazmış. Maraş halkı depremin ilk 5 gününde yaşadığı anıları unutmayacaktır. Evlerimiz sağlam zeminli yerlere yapılsın.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Depremlerde 184 tutuklamaÖnceki Haber

Depremlerde 184 tutuklama

TOBB'dan depremzedelere özel çalışmaSonraki Haber

TOBB'dan depremzedelere özel çalışma

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar