Prof. Dr. Bayazıt: İşitme kaybı Demans ve Alzheimer’a kapı açıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Bayazıt: İşitme kaybı Demans ve Alzheimer’a kapı açıyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı, Prof. Dr. Ahmet Yıldırım Bayazıt yaptığı açıklamada: “İşitme kaybı Demans ve Alzheimer’a kapı açıyor” dedi.

Prof.Dr. Bayazıt şu ifadeleri kullandı: “İşitme kaybı toplumda yaygın karşılaşılan bir problemdir. Dünya nüfusunun neredeyse %5’i işitme kaybından dolayı tıbbi yardıma ihtiyaç duymaktadır. Özellikle 80 yaşından büyük bireylerdeki işitme kaybı oranı %70’lere kadar yükselmektedir. İşitme kaybının demans gibi santral sinir sistemi hastalıkları, bilişsel fonksiyon problemleri ve ölümcül kalp damar hastalıklarıyla ilişkisi konusunda kanıta dayalı veriler elde edilmeye başlanmıştır.

Demans ile işitme kaybı birbiri ile ilişkili!

Bunamaya neden olan hastalıkların genel bir tanımı olan demans 65 yaş üstü dünya nüfusunun %6.5’ini etkileyen bir sorundur. Demans ile işitme kaybı arasında ilişki olduğu birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Daha da önemlisi işitme kaybı varlığı, demans ihtimalinin ilk habercisi olabilir.

Alzheimer hastalığı da demansa neden olabilen hastalıklardan biridir. İşitme kaybı ile Alzheimer hasatlığı arasındaki ilişki 1980’li yıllardan itibaren araştırmacıların dikkatini çekmeye başlamıştır. Çünkü her iki durumda da beyin yapısında hacim kayıpları olabilir. Ancak Alzheimer ile işitme kaybı arasında bugüne kadar net bir ilişki gözlenmiştir. Farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme gibi yetenekler bilişsel fonksiyonlar olarak bilinir. Bilişsel fonksiyon problemleri ile hem demans hem de işitme kaybı arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. İşitme kaybının tedavi edilmesi bilişsel fonksiyonların iyileşmesini veya sürecin yavaşlamasını sağlayabilir.”

‘’İşitme cihazı kullanmak, önleyici tedavi prosedürlerinden biri olarak kabul edildiğini söyleyen Odyolog Önder Paksoy ise şunları söyledi: “Kullanacağımız işitme cihazlarına bağlı olarak Demans riskini belirli oranda önlemek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre işitme kaybının sebep olduğu engellerin aşılmasında kullanılan işitme cihazı, demansın önlenmesinde büyük rol oynuyor. Demans riski ileri-çok ileri derece işitme kayıplarında beş kat, orta dereceli işitme kayıplarında üç kat, hafif derecede işitme kayıplarında iki kat artar. Kullanılan işitme cihazı, işitme kaybının getirmiş olduğu rahatsızlıklara çözüm oluşturur ve oluşacak riski azaltır.’’

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dulkadiroğlu Belediyesi'nden Karaziyaret Mahallesine Asfalt ÇalışmasıÖnceki Haber

Dulkadiroğlu Belediyesi'nden Karaziyaret...

Başkan Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın uçak krizini çözdüSonraki Haber

Başkan Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın uçak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar