Savaş başladı! Rusya Ukrayna'ya saldırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın haftalardır korkuyla beklediği haber bu sabah Rusya'nın başkenti Moskova'dan yayıldı, Vladimir Putin Ukrayna'ya savaş ilan etti. Rusya yalnızca Donbas'ta özel bir askeri operasyon yapıldığını savunsa da Ukrayna'nın her şehrine füze fırlattı, başkent Kiev'in de aralarında bulunduğu şehirlerde patlama sesleri duyuluyor.

12.44 : Zelenskiy'in danışmanı, "Rus saldırısında 40 Ukrayna askeri yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Sivil kayıplar da var" açıklaması yaptı.

12.30 : Vatandaşlarına seslenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, şunları söyledi: "Kuzeyden güneyden saldırıya uğruyoruz. Silah dağıtıyoruz her vatandaşa silah verilecek. Askeri tecrübesi olan herkes gidip gerekli karakollara rapor vermeli. Oraya kaydolmalı. eski askerlere gazilere çağrı yapıyoruz. Lütfen gereken işlemleri yapın. Sabahtan itibaren yaralanan askerlerimiz oldu. Lütfen kan bağışı yapın. Ayrıca bu zor şartlar altında her şirket her iş insanı şu anda geleceğimizi belirlemede rol oynuyor. Lütfen toplum için çalışın. Her çalışan bize hizmet sağlamaya devam etmeli. Siyasetçilerimize minnettarım bize destek oldukları için. Hepimiz müthiş bir ülkenin vatandaşlarıyız. Şehirlerinizi savunmaya hazır olun. Ukrayna'da ülkeyi korumak için herkesin yaptırımlarını ve cezalarını kaldıracağız. Bu sabah tarihe düştü. Çok farklı bir tarih bizim ve Rusya için. Diplomatik bağlarımızı Rusya ile kopardık.

Rusya kötülük yolunda ilerliyor. Her şey Rusya halkına bağlı. Rusya halkı bir karar vermek mecburiyetinde. Rusya'da çıkıp bu savaşa karşı protesto yapabilirsiniz. Şimdi ayrıca Ukrayna ve Rusya vatandaşlarına Rusça çağrı yapmak istiyorum. Tarihi yok sayamazsınız. Bu yüzden Ukrayna vatandaşları Rusya'da akrabası olanlar, lütfen onlara çağrı yapın. Bu hakikat çok önemli. Sizi her saat başı bilgilendireceğiz. Şimdiden itibaren bu artık multimilyoner ordudur. Çok yaşa Ukrayna."

12.20 : Belarus lideri Lukaşenko, ülkesinin sınırlarında bulunan Rus birliklerinin Ukrayna işgaline katılmış olmasının 'oldukça muhtemel' olduğunu söyledi. Lukaşenko, Belarus birliklerinin de gerektiği takdirde çatışmaya girebileceğini belirtti.

12.15 : AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bu yaşadıklarımız, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en karanlık saatleri arasında. AB, mümkün olan en güçlü şekilde yanıt verecek ve şu ana kadar uyguladığımız en sert yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya varacak. Başkan Putin'in bu anlamsız saldırganlığı durdurması gerekiyor. Ukrayna'nın yanındayız" açıklamasını yaptı.

BBC MUHABİRİ: RUSYA'NIN ADIMI BİR KIRILMA NOKTASI

12.10 : BBC'nin Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, analizine "Dünya liderlerinin haftalardır, Rusya Devlet Başkanı ile yürüttüğü diplomatik çabalara karşın, en başından beri planın Ukrayna'nın topyekün işgali olduğu görünüyor" cümlesiyle başlıyor:

"Vladimir Putin, Ukrayna'yı Rusya'ya güvenlik tehdidi olarak gördüğünü apaçık gösterdi. Rusya lideri, bugünkü Ukrayna'yı bağımsız bir ulus olarak görmediğini de gösterdi.

Ukrayna'ya çizilmiş, Rusya tarafından inşa edilmiş, Rusya yörüngesinde olması gereken bir bölge olarak bakıyor.

Bu hamleyle, Ukrayna'yı yeniden Rusya'nın nüfuz alanına sokma kararını uygulamaya koydu.

Bundan sonra ne olur bilmiyoruz. Bugün olan ise bir kırılma noktası. Putin'in Batı'yı görmezden gelerek planlarını uygulamaya koyduğunun işareti."

POLONYA'DA SİREN SESLERİ

12.00 : Polonya'da görgü tanıkları sirenlerin çalmaya başladığını anlattı. Polonya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi.

11.52 : Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock 'bu sabah yeni bir dünyaya uyandığımızı' söyleyerek, Putin'in uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğnediğini ve diyalog tekliflerini reddettiğini belirtti.

11.46 : Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, doğu Ukrayna'da 50 Rus'un öldürüldüğü, altı tane uçağın da düşürüldüğü bildirildi.

11.34 : Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda, parlamentodan OHAL ilan edilmesini isteyeceğini duyurdu.

11.28 : Belarus lideri Aleksandar Lukaşenko, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin Rusya'nın Ukrayna işgaline katılmadığını söyledi. Rus ordusu, yaklaşık 30 bin askerini bir ayı aşkın süredir Belarus'ta tutuyordu ve iki ülke çeşitli tatbikatlar düzenledi. Savaşın başladığı bugün ise Rus birlikleri Belarus'tan Ukrayna'ya giriş yapıp saldırı düzenledi.

Lukaşenko, Rusya lideri Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki.

11.20 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, eli silah tutan herkesi cepheye katılmaya çağırdı. Ukrayna polisi de eski askerlere silah dağıtılacağını duyurdu.

11.05 : Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı, Rus tanklarının ayrılıkçı Luhanks yönetimindeki sınırı geçtiğini açıkladı.
Rusya tarafından Ukrayna’ya operasyon emrinin verilmesinin ardından ülkenin birçok şehrine saldırılar başladı. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, “Rus tankları ayrılıkçı Luhansk bölgesindeki Krasna Talivka, Milove ve Horodyshche'den giriş yaptı. Askeri çatışmalar bu bölgelere doğru devam ediyor. Ukrayna silahlı kuvvetleri ise savunma yapmayı sürdürüyor” denildi. 

11.00 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna saldırılarında şehirlerin hedef alınmadığını ve sivillerin tehdit altında olmadığını ileri sürdü.

Ancak Ukrayna'nın batısındaki şehirlerde bile patlama sesleri duyuluyor, uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda bombardımanda hayatını kaybeden siviller açık şekilde görülüyor.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkezine düşen füzenin fotoğrafını dünyaya servis etti.

10.50 : Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması için talepte bulunuyoruz" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter'daki hesabından paylaşılan açıklamada Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması için talepte bulunuyoruz. Rus tarafına yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Buradaki Rusların hisselerine el konulmasını talep ediyoruz. Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi. Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerinin kesilmesi kararı alındı" diye konuştu.

ÇİN RUS 'İŞGAL'İNİ KABUL ETMEDİ!

 10.45 : Rusya'nın müttefiki Çin'den yapılan ilk açıklamada Ukrayna saldırısının 'işgal' olarak nitelenmesi reddedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, yabancı gazetecilerin Rusya'nın askeri müdahalesini işgal olarak tanımladığını ve bunu kabul etmediklerini söyledi.

Pekin yönetimi, Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu savunarak Ukrayna işgalini onayladı.

10.30 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgale girişen Putin'in ülkesini yok etmek istediğini söyledi. Zelenskiy, dünya liderlerine çoktan Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanması yönünde çağrı yaptığını, söz konusu yaptırımların doğrudan Putin'e karşı olmasını da talep etti.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Kharkiv yakınlarındaki Chuguyev askeri havalimanından yükselen devasa duman kütlesinin fotoğrafını dünyaya servis etti.

BBC: ALTI ŞEHİRDE PATLAMA

10.20 : BBC, Ukrayna'da başkent Kiev ile birlikte toplam altı kentten patlama haberi geldiğini bildiriyor.

Ukrayna'ya Rusya'nın düzenlediği askeri harekatta, ülkenin birçok bölgesinden patlama haberleri geliyor.

Patlama haberi gelen bölgeler şu ana dek aşağıdaki grafikteki gibi.

Uluslararası haber ajansları, özellikle Harkov'u hedef alan hava saldırısına ilişkin fotoğraflar paylaşıyor. Fotoğraflarda hayatını kaybeden en az bir kişi olduğu görülüyor.

10.15 : Ukrayna, Rus bombardımanında en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini, dokuz kişinin de yaralandığını duyurdu.

10.10 : Ukrayna ordusu, Rus işgalcilerin Çernigiv, Kharkiv ve Lugansk'tan sınırı geçtiğini açıkladı. Ukrayna'nın batısında yer alan ve Rusya sınırına kuş uçuşu 530 kilometre mesafedeki Vinnitsa'da askeri birliğin yandığını gösteren video sosyal medyada yayınlandı.

10.05 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'ya Ukrayna'daki askeri faaliyetleri bir an önce durdurması çağrısı yaptı ve Kiev yönetiminin yanında olduklarını yineledi.

10.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba, dünyadaki Ukrayna vatandaşlarına seslendiği paylaşımda, "Putin'in işgali ile ilgili gerçekleri ülkelerinizde anlatın" dedi.

10.00 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgale girişen Putin'in ülkesini yok etmek istediğini söyledi. Zelenskiy, dünya liderlerine çoktan Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanması yönünde çağrı yaptığını, söz konusu yaptırımların doğrudan Putin'e karşı olmasını da talep etti.

09.50 : İçişleri Bakanlığı, Rus bombardımanlarının Ukrayna geneline yayıldığını bildiriyor. Kiev bölgesinde bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

09.45 : AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonu kınayan bir mesaj paylaştı.

09.30 : Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin talebini değerlendirdi ve sıkıyönetim ilanını onayladı.

Zelenskiy, sabah erken saatlerde Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ne ülkede sıkıyönetim ilan etme çağrısında bulunmuştu.

09.25 : Ukrayna polisi, Lugansk bölgesindeki iki köyün Ruslar tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Ukrayna ordusu ise, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'dan askeri ekipmanları harekete geçirdiğini bildiriyor.

RUS ORDUSU BELARUS'TAN DA SALDIRI BAŞLATTI

08.55 : Ukraynalı yetkililerin, Belarus'taki Rus birliklerin operasyona katıldıkları yönündeki açıklamalarının yer aldığı haberler geliyor.

AFP haber ajansı, Ukrayna sınır güvenlik birimlerinin açıklamasını aktardığı haberinde, ülkenin kuzey sınırı boyunca topçu saldırısına uğradığını ve Ukrayna güçlerinin de ateşe karşılık verdiğini bildirdi. Bu saldırının şimdi Ukrayna'nın kuzeyinden de geldiği anlamına geliyor.

Ukrayna'nın kuzey sınırında bulunan Belarus, uzun süredir Rusya ile müttefik. Askerlerinin bir kısmını Belarus'a yığan Rusya, bir süredir de Minsk yönetimiyle ortak tatbikat düzenliyordu.

08.50 : Ukrayna Rusya'ya ait bir uçak düşürdü. Buna göre Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda bir uçağı hedefledi. 

08.40 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. 

08.35 : Ukrayna ordusu, Rus birliklerinin Odessa'ya çıkarma yaptıkları haberlerini yalanladı. Ukrayna ayrıca, Rus işgalcilerin hava saldırısını püskürttüğünü de aktardı.

08.30 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü söyledi.

Putin'in Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini belirten Johnson, Twitter mesajında, "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" diye yazdı.

08.30 : Rusya, işgale giriştiği Ukrayna'nın hava savunma sistemleri, deniz üsleri ve hava kuvvetlerinin vurulduğunu açıkladı. Rus ordusu, saldırılarda yüksek hassasiyetli silahların kullanıldığı bilgisini verdi.

08.25 : Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın gayr-ı meşru saldırısının ardından Avrupa için kara günler yaşandığını söyledi. Rus saldırısını kınayan Scholz, "Bunlar Ukrayna için korkunç ve Avrupa için kara günler" dedi.

08.10 : BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi. Siren sesleri BBC News canlı yayınında da duyuluyor.

08.05 : Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın gerekçesiz saldırısını şiddetli bir şekilde kınadıklarını açıkladı.

08.02 : AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonu kınayan bir mesaj paylaştı.

08.00 : Uluslararası haber ajansları Ukrayna'nın birçok kentinde arka arkaya patlamaların duyulduğunu aktarıyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, ülkesinin altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi.

07.50 : ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelenskiy, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" dedi.

Zelenskiy, "Bir dakika önce Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı" diye konuştu.

Ukrayna lideri, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ne ülkede sıkıyönetim ilan etme çağrısında bulundu. Konseyin konuyu karara bağlamak için acil bir toplantı yapması bekleniyor.

Ukrayna lideri, ülkesinin vatandaşlarından mümkün olduğunca evlerinde kalmalarını istedi.

07.45 : Kiev Belediye Başkanı, şehir sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi. Ukrayna'nın başkentindeki patlamaların ardı arkası kesilmiyor.

07.40 : NATO Genel Sekreteri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 'pervasız ve sebepsiz saldırısını' kınadı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin 'sayısız' hayatı tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulundu.

Stoltenberg, ayrıca NATO üyelerinin 'Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğini' söyledi.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Rusya'nın sayısız sivilin hayatını riske atan Ukrayna'ya yönelik pervasız ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı ve ekledi: "Tekrarlanan uyarılarımıza ve diplomasiye girmek için bitmek bilmeyen çabalarımıza rağmen, Rusya bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçti."

Stoltenberg, ayrıca "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." dedi. NATO Genel Sekreteri, sözlerini "Bu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız. NATO tüm müttefikleri korumak ve savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak" diyerek sürdürdü.

NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcileri bu sabah olağanüstü toplanacak.

07.35 : Wall Street Journal: ABD ve müttefikleri Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'yı geniş yaptırımlarla vuracaklar. Amerikalı yetkili, " Yaptırımlar Rusya'nın finansal sistemini şok edecek, piyasalarını vuracak, büyümesini frenleyecek ve sanayisini duraklatacak" diye konuştu.

07.30 : Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e çağrı yaptı, "İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin" dedi.

 07.20 : Ukrayna'nın başkenti Kiev ile Harkov şehirleri füze saldırılarına uğradı.

07.10 : Rusya birlikleri, Karadeniz'in iç kısmındaki Azak Denizi ile Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Odesa'da çıkarma operasyonu düzenliyor. Rus medyası, askerlerin Mariupol ve Odesa'da karaya çıktığını bildiriyor.

07.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter paylaşımında Putin'in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi. Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu belirten Kuleba, "Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı" diye yazdı.

07.00 : Rusya, Ukrayna'nın askeri tesislerini hedef alan füze atışlarının yerel saatle 05.00'te başladığını duyurdu.

RUSYA DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE YALAN SÖYLEDİ

07.00 : Rusya'nın Birleşmiş Millletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada Rusya'nın açtığı savaşın yalnızca Ukrayna'nın doğusuyla sınırlı olduğunu savundu. Ukrayna'nın BM Temsilcisi ise Rusya'nın ülkesine savaş açtığını söyledi.

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı" dedi.

06.55 : Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod eyaletinde bir dizi patlama meydana geldi.

06.55 : Kiev Havalimanı'nda uçuşlar iptal edildi.

06.50 : AFP haber ajansı, Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAHTİYAR YOKUŞU KAHRAMANMARAŞ TURİZMİNE CAN SUYU OLDUÖnceki Haber

BAHTİYAR YOKUŞU KAHRAMANMARAŞ TURİZMİNE...

Toplu Taşıma Şoförlerine Mesleki Yeterlilik EğitimiSonraki Haber

Toplu Taşıma Şoförlerine Mesleki Yeterli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar