Kahramanmaraş, İzmir’e damga vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş, İzmir’e damga vurdu
Yoğun katılım ile Kahramanmaraşlıları bir araya getiren İzmirmaraşder, yeni dernek binası açılışı ve Kahramanmaraş buluşuyor etkinliği ile İzmir’e damga vurdu.

Başkan Narlı, “Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırmak ve sorunlara çözüm aramak için daha çok çalışacağız” dedi.

İzmir’de faaliyet gösteren İzmir Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Derneği (İZMİRMARAŞDER) yeni binasına kavuştu. Yıllardır dernek binasından mahrum kalan İzmir’de yaşayan Kahramanmaraşlıların yeni hizmet binası görkemli bir tören ile açıldı. Geçtiğimiz Mayıs ayında İZMİRMARAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı seçilen İş Adamı Safa Narlı ve yönetimin faaliyete geçirdiği bina katılımcılar ve Kahramanmaraşlı hemşeriler tarafından büyük beğeni gördü.

HEMŞEHRİ BULUŞMASINA BÜYÜK İLGİ

Derneğin açılışına ve akabinde Balçova Termal Otel’de hemşeri buluşmasına; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Saadet Partisi Genel Başkan Yrd. Şerafettin Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Atilla Serter, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Vali yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, STK başkanlarının yanı sıra 700’e yakın vatandaş katıldı. 

Etkinlikte konuşma yapan İzmir Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Safa Narlı, “Sözlerime başlamadan önce  İdlib bölgesinde ki saldırı sonucu şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ramazan Demir kardeşimize Allahtan rahmet kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. İki gün önce İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunu kutladık. Coşkuyla İzmir’in dağlarında açan çiçeklerin türküsünü söyledik. İşte o çiçeklerin tohumu Kahramanmaraş’tan dağlarımıza, ovalarımıza, yaylalarımıza, yüreklerimize serpildi. 

O yüzdendir ki… İzmir’in kurtuluşu Kahramanmaraşlılar için çok özel bir sevincin, gururun kaynağıdır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi, rahmetle, saygıyla, minnetle anıyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’IN TANITIMINA ULUSAL VE ULUSLARARASI KATKI

Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırmak için yola çıktıklarını belirten Başkan Narlı, “Bizi bir hemşeri örgütlemesi olarak, ya da hemşeri derneği olarak lütfen algılamayın. Bu salonda bulunan her Maraşlı şehrimizin, birer tanıtım elçisidir. Amacımız ve önceliğimiz, Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğini anlatmaktır” dedi.

Kahramanmaraş’ın yeterince tanıtılmadığına dikkat çeken Narlı, “Komşu kentlerin sosyal, kültürel, ekonomik hamleleri ve gücü karşısında Kahramanmaraş’ın değerlerini, tarihini, markalarını, lezzetlerini, doğasını, turizmini yeterince yansıtamadığımızı düşünüyorum.

Kahramanmaraş; bünyesinde öylesine büyük değerler barındırıyor ki… kayak merkezi, tarihi Maraş Konakları, Başkonuş Yaylası, Taş Köprüsü, Taş Medresesi, Eshabı Kehfiile turizmin; MÖ 300, 400’lü yıllara dayanan GermeniciaAntik Kenti ile tarihi dokunun; dondurması, biberi, tarhanası ve yöresel lezzetleri ile gastronominin, bakırcılığın, el sanatlarının, zengin bitki örtüsünün, doğal yaşamın, keşfedebilmeyi bekleyen çok büyük bir potansiyelin tam merkezinde yer alıyor. 

TÜM ÖN YARGILARI YIKACAĞIZ

Bu anlamda tarihi bir fırsat yakaladık. Kahramanmaraş’ta “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023 düzenlenecek. Bu heyecan verici gelişmenin kentte nasıl bir karşılık bulacağı yine siz değerli dostlarımızın çabasıyla mümkündür. Sizden bu anlamda destek bekliyoruz. Bu büyük buluşmayla; bütün ön yargıları yıkmayı da amaçlıyoruz.

Günümüzde kentler arasındaki rekabet, ülkeler arasındaki ticari rekabetin ötesine geçti.  Şehirler sahip oldukları coğrafi, ekonomik ve tarihi değerleri tanıtmak ve ziyaretçi sağlamak için olağanüstü çaba sarf ediyor. O yüzden her Maraşlıyı birer tanıtım elçisi kabul ediyoruz” ifadesini kullandı.

DERNEĞİN HEDEFİ KAHRAMANMARAŞ’I TANITMAK SORUNLARA ÇÖZÜM ARAMAK

Başkan Narlı konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Yeni dönemde derneğimizin misyonu, hedefi Kahramanmaraş’ımızın ulusal ve uluslararası arenada tanıtımını yapmak, öncelikli sorunlarının çözümü için hükümetimiz ve yerel yönetimler bazında girişimlerde bulunmaktır.

Dernek bünyesinde oluşturduğumuz kurullarımız uzmanlık alanlarına göre bu öncelikleri belirleyecek elimizde var olan veriler, bilgiler üzerinden de çözümüne odaklanacaklardır.

İstiklal madalyasına sahip dünyada tek şehir olan Kahramanmaraş’ımız; Senem Ayşe’si, Rıdvan Hocası, MıllışNurisi, Sütçü İmamı, Abdal Halil Ağası gibi daha bir çok sayamadığımız Milli Mücadele Kahramanları ile tarihe mührünü vurmuş ve  Anadolu’daki milli direnişin ilk kıvılcımı ateşlemiştir. Kahraman ecdadımızın bizleri gururlandırdığı iki önemli tarihi hadise vardır ki bunları da size hatırlatmadan sözlerimi tamamlamak istemiyorum. 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE VATAN SEVGİSİ

Milli Mücadele öncesi, Fransız İşgal kuvvetleri Maraşımızagirerken kortejler, davul zurnalar ile bir bayram havasında girmek için bir dize karşılamalar tertip etmeyi planlamışlardı. Bunun üzerine Ermenilerin ileri gelenlerinden AgopHırlakyan’ın konağında toplandılar. Neticesinde AgopHırlakyan oğlu Setrek’i, Abdallar Aşireti Reisi Halil Ağa’ya gönderdiler. Halil Ağa, Agop Hırlakyan’ın hatırı sayılır miktarda bir para ve karşılamada davul çalması teklifiyle gönderdiği oğlu Setrek’e “ Agop Ağa’ya söyle; gönderdiğim davulların kasnağını altınla dolduracak olsanız bile yine de bir tek davul, bir tek zurna göndermem! Bu bir din bahsidir, din kardaşlarımın bağrına çomağımı vuramam!” dedi. Milli Mücadele döneminde ekonomik açıdan çok zor şartlar içerisinde olmasına rağmen vatan sevgisiyle hareket eden Abdal Halil Ağa İmanın imkâna karşı galip geleceğinin ilk işareti olan bu olaydaki vakur duruşuyla tarihe geçmiştir.

İkinci önemli hadise ise hepinizin bildiği Sütçü İmam olayıdır. Fransızların şehre gelişlerinin ertesi günü yani 31 Ekim 1919 Cuma günü gruplar halinde sokaklara dağılmış olan sarhoş Ermeni lejyonerleri yolda rastladıkları halka genç yaşlı demeden, kadın erkek ayrımı yapmaksızın hakaretler etmeye başladılar. Kayabaşı’nda ve Çocuk Bahçesi mevkiinde geçen, bir grup Fransız askeri kıyafeti giymiş Ermeni lejyoneri, esnafa hakaretler savurarak Uzunoluk Caddesi’ne saptılar. Bu sırada Uzunoluk Hamamı’ndan çıkmakta olan kadınları gördüler ve kadınlara saldırdılar. 

SÜTÇÜ İMAM’IN ADI TARİHİN ALTIN SAYFALARINA YAZILDI

“Artık burası Türklerin değildir. Fransız memleketinde peçe ile gezilmez.” diyerek kadınların peçelerine el uzattılar. Kadınların, “Namusumuz elden gidiyor, yok mu bir Muhammed ümmeti!” haykırışı karşısında az ileride Kel Hacı’nın kahvehanesinin önünde bulunan Türk gençlerinin dikkatini çekti. İşgalcilerin kadınlara saldırdığını ve hemen ardından onları korumak için harekete geçen Çakmakçı Sait’i şehit ettiklerini az ötedeki dükkânından gören Sütçü İmam, hemen harekete geçti. Çekmecesinde sakladığı tabancasını alıp olay yerine ulaştı. Bir an bile tereddüt göstermeden tabancasını çekip düşman askerlerine ateş etti. Sütçü İmam, Fransız üniforması giymiş olan askerlere peş peşe sıktığı kurşunların o süreçte Anadolu’daki milli direnişin ilk kıvılcımı olacağını bilmiyordu. Fransız askerinden birisini vurup öldüren bir diğerini de yaralayan Sütçü İmam, kadınları düşman tecavüzünden kurtardığı gibi Çakmakçı Sait’in de intikamını aldı. Sütçü İmam’ın Uzunoluk Hamamı önünde Fransız işgal kuvvetlerine sıktığı ilk kurşun, Maraş Milli Mücadelesinin başladığını gösterdi. Fransızlar, Türklerin kolay pes etmeyeceklerini anladılar. Sütçü İmam Olayı, Anadolu’da İstiklal Mücadelesi verilmesi için mücadele eden Mustafa Kemal Paşa ve Temsil heyetini cesaretlendiren örnek bir olay oldu. Anadolu’daki kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı olan bu olaydaki kahramanlığı ile Sütçü İmam’ın adı tarihin altın sayfalarına yazıldı. 

Değerli Hemşerilerim öte yandan Edebiyatın, şiirin başkenti olan Kahramanmaraş’ımızın altın değerleri 7 güzel adamını, Abdurrahim Karakoç’unu, Alaaddin Özdenören’ini, Cahit Zarifoğlu’nu, Mehmet Akif İNAN’ını, Erdem Beyazıt’ını, Rasim Özdenören’ini, Nuri Pakdil’ini, Necip Fazıl Kısaküreği’ni, Karacaoğlan’ını, ve Aşık Mahzuni’mizi böyle güzel bir gecede anmadan da geçemeyeceğim. 

Kahraman Şehrimizin dokusunu, kültürünü adeta mısralarına nakşetmiş Abdurrahim Karakoç’umuzun “İncitme” şiirini okuyarak sözlerimi toparlamak istiyorum.

Gölgesinde otur amma

Yaprak senden incinmesin.

Temizlen de gir mezara

Toprak senden incinmesin. 

 

Yollar uzun, yollar ince

Yol kısalır aşk gelince

Yat kurban ol İsmail’ce

Bıçak senden incinmesin. 

 

Burdayım de ararlarsa

Doğru söyle sorarlarsa

Tabutuna sararlarsa

Bayrak senden incinmesin. 

 

İl göçsün göçtüğün vakit

Yol yansın geçtiğin vakit

Suyundan içtiğin vakit

Kaynak senden incinmesin. 

 

Toz konmasın sakın sana

Hakkı geçer halkın sana

Gücenmesin yakın sana

Uzak senden incinmesin.

 

Kıymetli Hemşerilerim yeni yönetim olarak bizden önce görev yapmış yönetimin bayrağını daha da yukarılara taşımak adına elimizden geleni yapacağımıza, sadece Ege’de değil ülke genelinde potansiyelimizi sizlerle birlikte harekete geçireceğimize inanarak tekraren etkinliğimize Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyor hepinize hayırlı akşamlar diliyorum.”

(MARAŞTAN HABER - MÜCAHİT DALKARA)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş’ta güzelliğin adresi ‘Pelin Beauty’ AçıldıÖnceki Haber

Kahramanmaraş’ta güzelliğin adresi ‘Peli...

Büyükşehir’den Öğrenci Servislerine DenetimSonraki Haber

Büyükşehir’den Öğrenci Servislerine Dene...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar