Kahramanmaraş’ta İMEP ile Öğrenciler Hem Okuyor Hem de Meslek Sahibi Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş’ta İMEP ile Öğrenciler Hem Okuyor Hem de Meslek Sahibi Oluyor
Kahramanmaraş’ta İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) programının tanıtımı yapıldı. İMEP İl Koordinatörü Gül Ayşe Yetmez, MADO Evin’nde düzenlediği toplantıda öğrenciler için altın tepside sunulan program hakkında bilgiler verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, binlerce çırak öğrenciye hem eğitim hem de mesleki bilgiler veriliyor. MADO Evi’nde yapılan basın toplantısında İMEP Programı hakkında basın mensuplarına bilgiler veren İMEP İl Koordinatörü Gül Ayşe Yetmez, “Hedef grubumuz, örgün eğitime devam etmeyen 14-17 yaş grubundaki Türk ve Suriyeli çocuklar ve gençler, mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk yetişkinler, çırak öğrenci yetiştiren ve yetiştirebilecek olan esnaf-sanatkâr işletmeleri başta olmak üzere KOBİ’lerdir” dedi.

Suriyeli ve ev sahibi toplulukların istihdama erişimlerinin kolaylaştırılmasının planlandığı proje Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu iş birliğinde Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülüyor. İşgücü piyasasının kalkındırılması için İMEP’in önemli bir katma değer olduğunu ifade eden Gül Ayşe Yetmez, şunları dile getirdi: “Program bütçesi 30 milyon Avro olup 48 ay sürecek bir programdır. Program Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin illerinde 36 kurumda uygulanıyor. Kahramanmaraş’ta ki tek okul Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi’dir. Bu program, çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonominin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmelerini sağlanacak. Uzun yıllardır edindiğimiz tecrübe bize bir meslek öğrenmenin yolunun işbaşında eğitim olduğu gerçeğini sunuyor. Mesleki Eğitim Merkezine çırak öğrenci olarak kayıt yaptığımız öğrencilerimiz haftada bir gün okula gelir diğer çalışma günlerinde iş yerinde usta öğretici yanında meslek öğrenir. İlk iki sene çırak üçüncü sene kalfa ve son sene usta olarak ve lise diplomasının yanı sıra iş yeri açma ruhsatı ve ustalık belgesi ile mezun olur. Bu dönemde genel sağlık sigortası yapılır.”

“Bu Eğitim ile Öğrencilerimiz Kolay Bir Şekilde İş Gücüne Katılabilecek”

İMEP Projesinde çırak öğrencilerin aldığı program ile genç yaşta meslek öğrendiklerini söyleyen Yetmez, Çırak öğrencilerimiz, genç yaşta meslek öğrenmeye başlarlar ve özgüvenli bireyler olarak yetişirler. Örgün eğitimden kopmazlar. İşyerindeki kazalara karşı devlet güvencesinde sigortalanırlar. Kendi cep harçlıklarını kazanırlar. Hatta aile bütçesine bile katkı sunabilirler. En az asgari ücretin 1/3’ü oranından aylık gelirleri olur. Öğrenim hayatına devam ederler. Fark derslerini vererek lise diploması alma imkânları olur. Çırak öğrenciler Mesleki Eğitim Merkezi’nde 4. yılın sonunda sınavlarında başarılı olurlar ise “Ustalık Belgesi” alabilir. Bu belge ile kendi işyerini açabilir veya bir işletmede kalifiye eleman olarak rahatlıkla işe girebilirler. Yani, Mesleki Eğitim Merkezlerinde okuyarak teorik eğitim alan ve sanayide bu bilgisini pratik eğitimle pekiştiren öğrencilere 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12. sınıfın sonunda ise ustalık belgesi ve İşyeri Açma Ruhsatı verilir” diye konuştu.

“Mesleki Eğitime Önem Vermemiz Gerekiyor”

İMEP programı ile ayrıca kendi işletmelerimizin gelecekte karşılaşabileceğini söyleyen İMEP İl Koordinatörü Gül Ayşe Yetmez, sözlerini şu sözlerle devam etti: “Sonuç olarak mesleki eğitime önem vermek gençlerimize kaliteli bir mesleki eğitim vererek hem istihdama hem topluma kazandırmak bireyler ve kurumlar olarak her birimizin vazifesidir. Tabii ilimizde ki kurumlardan da bir takım taleplerimiz bulunmaktadır. Özellikle il düzeyinde Kahramanmaraş Valiliği birimlerinin Koruma Altındaki Suriyeli Ailelere ulaşmak için desteğine ihtiyaç duymaktayız. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğünden veri teminine ihtiyaç duymaktayız. Göç İdaresinden; barınma merkezinde çalışabilmek, meslek edinmek ve aynı zamanda okul tahsilini de yapmak isteyen Suriyeli gençlere ve ailelerine ulaşabilmek için yardım istiyoruz. Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığının çırak yetiştiren her odası ile sayın başkanımızın da talimatları ile çalışıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamıza üye işletmeler ile işbirliği içindeyiz. Milli Eğitim İl Müdürümüz bizi özellikle Suriyeli ve Türk çırak öğrenci bulma ve Mesleki Eğitime kayıt ettirme noktasında desteklemektedir.
Programımızı tanıtmak ve mesleki eğitimin önemini vurgulamak için bize tanınan bu fırsat için çok müteşekkiriz.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elbistan Yaz Festivali ile CoşacakÖnceki Haber

Elbistan Yaz Festivali ile Coşacak

TÜMKİAD üyeleri Milletvekili Aycan ile esnafı ziyaret ettiSonraki Haber

TÜMKİAD üyeleri Milletvekili Aycan ile e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar