FIRAT BAŞKAN

Mimarlar Odasından dikkat çeken çağrı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mimarlar Odasından dikkat çeken çağrı
Mimarlar Odası Başkanı Kaçamaz “Bu kez oldu bittiye getirmeyelim. Ülkemizin en iyi üniversitelerindeki alanında uzman akademisyenlerinden şehrimize davet edip bilim kurulu oluşturalım. Ticaret alanında uzman ticari hayatını, jeoloji alanında uzman zeminimizi, inşaat alanında uzman konut sürecimizi planlasın. Biz ise bu kurula destek verelim, şehir merkezini kaybetmeden konut arzını karşılayacak bölgelerimizin olduğunu da unutmayalım.” Dedi.

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz düzenlediği basın toplantısında sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili belediyelerinin değil, bilim kurullarıyla birlikte Kahramanmaraş’ın en az 100-200 yıllık imar planlamasının yapılmasının en doğru davranış olacağını dile getirdi. Kahramanmaraş’ta yıkılan binlerce bağımsız bölüm, iş yeri ve yıkılacak olanlarla birlikte konut arzına dikkat çeken Başkan Kaçamaz, konut arzının en az yüzde 70’nin şehrin zemini sağlam mahallelerinde kentsel dönüşüm yaparak karşılanabileceğini, aynı zamanda o mahallelerdeki yapıları da güvenli hale getirileceğini, şehir merkezinde ise iş yerleri ile devlet kurumlarının olması gerektiğini söyledi.
İŞİNİN EHLİ İNSANLAR YENİDEN PLANLAMADA GÖREV ALMALI
Kaçamaz şehrin kaderini belirleyecek çağrısını şöyle yaptı; “Şehrimizin yeniden planlanmasında ODTÜ, Karadeniz Teknik, İstanbul Teknik, Konya gibi başarılı üniversitelerin başarılı akademisyenlerinden oluşan bir bilim kurulu kuralım. Şehrin ekonomisiyle ilgili ekonomik hayıtın gelişimini planlayacak bir şehir plancısı getirelim. Tarihi dokuyu yeniden öne çıkartacak, tarihi dokuyla ilgili şehri planlayacak bir akademisyen getirelim. Tarımsal bölümden anlayan, tarımımızı planlayacak alanında uzman başarılı bir akademisyen getirelim. Kültürel olarak planlayacak, konut olarak planlayacak uzman isimleri bir araya toplayalım. Yani alanında uzman kişiler şehrimizin tüm bölümlerini planlasın.
BUGÜNÜN DEĞİL 100-200 YIL SONRANIN PLANINI YAPALIM
O uzman bilim kurulunun araştırmaları ve önerileri doğrultusunda konutları yapalım, ticaret alanlarını oluşturalım. Hedefimiz bu bilim kurulu topluluğunu bir araya getirip bakanlıkla aynı masaya oturtmak. Bakanlık bünyesinde bilim kurulu ile çalışılarak şehrimizin en az 100 yıllık, 200 yıllık imar planını oluşturmak istiyoruz.  İşinin ehli insanlara TMMOB’a bağlı oda temsilcilerinin oluşturduğu Kahramanmaraş İl Koordinasyon Kurulu olarak çalışmalarına destek olacağız.
ŞEHRİ TAŞIMAYALIM, KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDELİM
İKK olarak biz, Esnaf odaları, Ticaret Odası, Meslek Odaları da bu şehrin ve insanlarının ihtiyaçlarını belirleyip bu oluşama destek olacak. En büyük gayemiz; başarılı üniversitelerden oluşan hoca topluluğu ile şehrimizi uzman görüşü doğrultusunda planlanmasını istiyoruz. Bu planı yaparken de; büyük yıkımdan sonra şehrimizde ihtiyaç olan 60 bin konutu, Mağralı, Yörük Selim, Kuyucak, Saçaklızade, Serintepe, Tekke, Çamlık bölgesi, Fatih, Sakarya gibi mahallelerimizde kentsel dönüşüm başlatarak düşük katlı binalar yapabileceğimizi de belirtmek istiyoruz. 
60 BİN KONUTUN YÜZDE 70’İNİ BURALARDA KARŞILARIZ
Şehrimizi taşımadan konut arzının büyük bir bölümünün çözüleceğini dile getiriyoruz. Şehir merkezinde ise ofislerin, ticaret alanlarının ve devlet kurumlarının oluşturduğu alanlar oluşturmamız lazım. Bu afetten ders çıkarmamız lazım, Tomsuklu, Gaffarlı, Önsen gibi yerlerde toplu konut alanları yerine şehir merkezini kesinlikle kaybetmeden şehir merkezini odak alıp yeniden planlamaya öyle gidilmesi lazım ”dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş’ta 45 merkezde öğrencilere kurs desteğiÖnceki Haber

Kahramanmaraş’ta 45 merkezde öğrencilere...

Yeni Konutlar İçin Alanlar İnceleniyorSonraki Haber

Yeni Konutlar İçin Alanlar İnceleniyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar